Transylvania Trust

Raport: consultare cu localnicii din GAL Someș Transilvan

Fundația Transilvania Trust implementează proiectul „Dezvoltarea ecoturismului cultural pe teritoriul GAL Someș Transilvan (comunele Bonțida, Borșa, Sic, Vultureni)” finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Leader 2014-2020, Măsura M2/6B Valorificarea patrimoniului local și consolidarea identității locale, perioada de implementare este decembrie 2018 – iunie 2020.

Scopul programului este punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural local al teritoriului GAL Someș Transilvan, mai precis comunele Borșa, Bonțida, Vultureni, Sic prin dezvoltarea ecoturismului zonal rezultat al următoarelor activități: realizarea unui studiu despre patrimoniul local, a unei hărți și a unei aplicații de telefonie mobilă cu trasee de bicicletă și de drumeție care propun vizitarea elementelor de patrimoniu, achiziționarea bicicletelor ce vor fi puse la dispoziția vizitatorilor și localnicilor, organizarea excursiilor de studiu  în vederea promovării valorilor locale identificate.

Implicarea comunității locale în derularea proiectului este foarte importantă, motiv pentru care am organizat consultări publice în cele 4 comune. Primul eveniment al acestor consultări s-a desfășurat la Bonțida în data de 16 mai 2019, după care ne-am deplasat la Sic în data de 21 mai,  la Chidea  în data de 2 iunie și la Borșa în data de 25 iunie. La întâlnirile organizate au fost prezenți 82 participanți. În fiecare comună am lucrat cu un partener local: Centrul de Informare Turistică Sic, Parohia Reformată Chidea, Școala Gimnazială Borșa.

Pe baza consultațiilor am ajuns la rezultate semnificative privind dialogul cu localnicii, întărirea/ înființarea a noi parteneriate locale, informații locale despre valorile patrimoniului din mediul rural, despre servicii turistice existente, idei de valorificare, etc.