Transylvania Trust

Lost&Found Lapidarium

Fundația Transilvania Trust în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a implementat proiectul Atelier de creație pentru promovarea inovativă a patrimoniului cultural din Castelul Bánffy, Bonțida, finanțat de Guvernul României, Departamentul pentru Relații Interetnice.
Rezultatul cel mai important al acestui proiect a fost reamenajarea inovativă a lapidarului Castelului Bánffy din Bonțida prin implicarea activă a participanților atelierului de creație.
Activitatea centrală a programului cultural a fost organizarea atelierului de creație cu participarea unor specialiști, artiști și meșteri, care provin din medii multiculturale (român, maghiar, sas) și domenii de activitate diferite. În cadrul procesului de creație s-a născut concepția de regândire a spațiului lapidarului, s-a realizat mobilierul interior și suprafețele decorative expoziționale și au fost redactate textele informative, care au fost folosite pentru publicația planificată, pentru panourile expoziției și pentru subtitrarea exponatelor lapidarului.
Inaugurarea lapidarului intitulat Lost&Found a avut loc în data de 15 septembrie 2018. Concepția de regândire a spațiului a fost prezentată de Hegedüs Csilla, președintele Fundației Transilvania Trust și specialiștii Kalló Angéla, Universitatea de Artă și Design și Arnold Knall, Atelier MASS, iar reprezentanții Muzeului Național de Istorie au accentuat importanța colaborării. Expoziția a fost prezentată publicului printr-un tur ghidat condus de Weisz Attila, istoric de artă.